JCDecaux North America Headquarters

JCDecaux North America Headquarters

Architect
Studio DuBois
Location
New York, NY, USA
Project Year
2017
Category
Offices
Chris Cooper
Product Spec Sheet

ElementBrand
Storage EnclosurersCORIAN® Design
Corridor Metal Mesh CeilingGKD
Lunchroom Pendant LightsSATTLER
Lunchroom FaucetsDornbracht
Boardroom Sound Absorbing Suspended CeilingBASWA Phon
Reception deskCarrara Marble

Product Spec Sheet
Storage Enclosurers
Corridor Metal Mesh Ceiling
by GKD
Lunchroom Pendant Lights
by SATTLER
Lunchroom Faucets
Boardroom Sound Absorbing Suspended Ceiling
Reception desk

JCDecaux North America Headquarters

Studio DuBois as Architects

Occupying two floors near the top of the Empire State Building, JCDecaux's new North American headquarters was conceived as a showcase for the importance of design for the world's leading outdoor advertising company. 

 

JCDecaux’s new offices are a culmination of the 80 year story of the Empire State Building.  Conceived in 1929 as the world’s most sophisticated office building, the Empire State Building is famous for its elegant stone and stainless façade and spectacular Art Deco lobby.  Thanks to the recent $500M restoration and upgrades it has again taken its place as one of New York’s leading skyscrapers.  With the opening of JCDecaux’s new headquarters, the Empire State Building now for the first time has offices whose quality lives up to the original dreams for the building.

 

The challenge was to build advanced and elegant offices in a building that had been designed almost 80 years ago and long before air conditioning had been invented. The floor-to-floor heights are much less than contemporary buildings, with as little as 9 feet of headroom under the beams.  This height is reasonable for smaller offices but would feel very low for larger open spaces.  The challenge is greatly compounded when ductwork and piping is factored in.

 

Our solution had three parts.  The first was to remove a large area of concrete and steel slab separating the two floors in order to create a generous double height lobby and reception area.  This tall, light-filled space creates a lasting first impression and announces that this is not just another office space. The second was to strategically locate seven small mechanical rooms throughout the floors so the ductwork would remain small and evenly distributed.  The third was to concentrate all the ductwork and piping around the core and leave the ceilings open throughout the rest of the offices.

 

The project is certified LEED Version 4, the new standard for efficiency and environmental design. All the materials and products had to undergo a rigorous evaluation process, and all systems, lighting and climate control are constantly monitored to ensure they are performing as designed. 

 

Material Used :

Floors:
1. Lobbies Granite floors:  Walker Zanger
2. Lunchroom porcelain tile floor:  Nemo
3. Boardroom Wood flooring:  LV Wood
4. Office Carpet:  Mohawk


Ceilings:
1. Corridor Metal Mesh Ceiling:  GKD
2. Boardroom Sound Absorbing Suspended Ceiling:  Baswaphon
3. Open Office Applied Sound Absorbing Ceiling:  Sonospray


Lighting:  
1. Corridor Lighting:  Selux
2. Open Office Suspended Linear lights:  Fluxwerk
3. Lunchroom Pendant Lights:  Sattler


Walls:
1. Corridor Wall Panels:  Oberflex
2. Glass Office Fronts:  Tagwall


Millwork & Stone:
1. Reception desk:  Carrara Marble
2. Storage Enclosurers:  Corian


Appliances & Fixtures:
1. Lunchroom Faucets:  Dornbracht
2. Lunch Room Refrigerators:  Sub Zero


Furniture:
1. Reception desk:  Carrara Marble
2. Lobby Sofa:  Erik Jorgensen
3. Lobby Occassional Table: Cassina
4. Boardroom Table:  Walter Knoll
5. Boardroom Chairs:  Herman Miller
6. Open Office Benching System:  Vitra
7. Open Office Task Chairs:  Vitra
8. Storage:  Herman Miller

Project Credits
Acoustical Consultant
Sustainability Consultant
Lighting Designer
Tent House
next project

Tent House

Private Houses
Noosa, QLD, Australia - Build completed in 2016
View Project