Sabadell Bank

Actiu as Manufacturers

The proposal by Actiu is based on the advice and design of spaces taking into account the philosophy "open space", and using the setting of a "spine" to create individual spaces, that promote job sharing.


Actiu was selected as the winning company to supply office furniture to the new Corporative complex of Sabadell Bank, one of the largest banks in Spain, after a contest amongst 22 companies from the sector. Actiu office furniture has equipped offices, meeting rooms, training rooms and a total of 400 workstations in the new headquarters, which was opened by the President of Catalunya Goverment, Artur Mas last Monday 11 June.


The works, designed by the architects Jaume and Eugeni Bach, began in July 2009 and has involved an investment of 40 million euros, which hasnot only been used to build a symbolic building but also a friendly space intended for the welfare of the workers.


In the design of office furniture, we have opted for a design as requested by Sabadell Bank, that consisted of placing workers taking into account spaces separated by dividers which at the same time are low cabinets, which aims to maintain privacy, reduce the volume of noise and have a file at hand. In the same environment other meeting and training rooms coexist, more open and informal that promote communication and teamwork.


The selected lines are Vital plus desks, in coloured, metallic frames with surfaces in warm erable shades; cabinets, dividers... and Urban chairs with the back designed to emulate 'the universe' for more casual meeting rooms.


The new business centre along with the purchase of the Mediterranean Savings Bank - CAM "symbolize the growth of the organization at a crucial time", and it's commitment to consolidate the brand on the Mediterranean coast and in Europe.

BANC SABADELL HEADQUARTERS

Bach Arquitectes as Architects

The new headquarters and service centre for Banc Sabadell is conceived as the transformation and extension of the Landscape office complex we designed and built for the bank back in 2003. The existing building is made up of a longitudinal office building block following the geometry of the plot along highway B-30 and an industrial warehouse destined to host the archives behind the building connected to it through four elevated pedestrian footbridges above the ground floor access level.


The design proposes to demolish the existing industrial building concentrating its building mass into a new office building, liberating a large garden surface at the centre of the plot which will become the entrance plaza to the different buildings of the new headquarters.


The service level of the complex is placed below this central green area (auditorium, cafeteria, personnel room, gym, lecture rooms, commercial area, bank branch, infirmary, etc) directly connected to the office buildings, and below this one, two parking levels connected to the existing ones.


Through this strategy we managed to drastically modify the sense of the place, transforming a building in an industrial area into an office complex surrounded by gardens.


The fact that the new office building is concentrated in a small tower allows us not only to generate “green” areas, but also set the guidelines for future building extensions of the bank on the next plot of land, also property of Banco Sabadell.


The office building:


At the south west corner of the liberated central space, now a new garden, we raised a small office building block, ground floor plus five, hosting the new direction offices for Banco Sabadell.


The block is placed cantilevering slightly above the access ramps to the parking space, demonstrating its will to shift away from the centre and provide more open space, providing greater visibility to the main entrance and displaying the different orientations in the plot between buildings and circulations.


The office building is designed to obtain the largest possible profitable space and the highest communication/service space and office space ratio. In order to achieve this we propose a very clear structure, with an off-centre central communication core offering differentiated spaces and perimeter concrete pillars. The façade is made out of a zigzagging dark grey expanded metal mesh, overlapped by openings enclosed by large aluminium frames providing depth to an otherwise extremely thin façade.


This façade works as a double skin with a ventilation chamber; the zigzagging metal mesh allows the whole building to be protected from solar radiation generating a natural ventilation chamber that allows for a larger efficiency of the thermal properties of the building. An aesthetic quality is added to this functional quality since the different angles in the elevation generate different subtleties and shadows changing according to the angle of the solar radiation, which allows them to keep changing their aspect along the day. When the light impacts perpendicularly, the elevation looks as a continuous whole, but as the light starts shifting its angle, the façade becomes a combination of vertical slats with different width juxtaposed with the rational order of the windows.


These ones in turn, generate another play which adds complexity to very simple elevations, through very deep frames including folding shutters that help to control the solar impact towards the interior of the offices and offer further shifting play towards the exterior.


The apparent depth of the windows also generate a feeling of greater comfort towards the interior, making the façades look very thick and solid, when they are actually very thin and light elements in order to increase the interior surface.


The service level:


The level right below the central garden is turned into the functional core of the whole complex; both of the new office building as well as the existing one.


It is a floor plan barely above 8.000 m2 located below ground floor provided with great spatial quality and a generous amount of natural light liberating it from its underground condition. Strategies such as placing exterior exits on ground level, puncturing the floor plan with generous patios in a couple of strategic points or generate a double space in the access stairway opening the views from the underground level towards the exterior all aim at achieving this.


This level concentrates most “public” services for the new complex such as the auditorium, personnel room, the new cafeteria, gym, lecture room, bank branch and retail, as well as more technical rooms for the proper operation of the whole.


All these services can be accessed through three different ways: The main aces through an entrance located on the ground floor leading to the representative staircase, or through two entrance on the aces level to the existing office building located on current level -1, connecting it to the existing restaurant level and the garden and parking zones of this area.


The central garden:


In the area previously occupied by the industrial warehouse linked to the lineal office building, we built a large garden plaza which aims at becoming the hart of the new headquarters.


This garden works not only as a relaxation space, but also as open-air activities or simply as a visual space where offices look into, but also as the access point to the offices. It is the circulation and relation space articulating the whole complex.


In order to achieve this goal, we modified the use of the existing bridges turning them from their former “vending” and meeting functions to become new entrance spots to the existing building. This bridges previously linked the offices with the industrial warehouse in the ground floor level, while they now become entrance point and meeting rooms from the new gardens.


Construction wise, bridges have been slightly extended to reach the garden and provide a grand entrance to the offices, through a small porch integrating the staircases of the -2 and -3 parking levels. This way one can access the complex by car and rise through the staircases from the underground, always sheltered by a roof, until the chosen entrance.


The Banc Sabadell Headquarters project has been certified GOLD in LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) by the US Green Building Council.

EXTERNAL SPACES OF THE HEADQUARTERS OF BANC DE SABADELL

Espinas i Tarrasó as Architects

The project consists on the urbanization of a new open space within the frame of an important redesigning process of the Services Centre of the Sabadell Bank. This space is determined by the new and the existing buildings. A large area of this project is placed on the deck of a new three floor building that constitutes the main level access to the complex.

Project Credits
Manufacturers
LKS
Project Managers
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersActiuTrama, Vital Plus, Metal Storage, Pedestals, Urban Block
Product Spec Sheet
Bosco Verticale
next project

Bosco Verticale

Apartments
Milan, Italy - Build completed in 2014
View Project