Andishe Interior Design

Andishe Interior Design

Apartments
tehran, Iran - Build completed in 2011
bahador kashani

Andishe interior design

cando as Architects

The”Andisheh” project has been constructed in an area of 80 square meters which is located in No. 9, Zoraghchi dead end, Nahid alley, 8th Andisheh St., Andisheh St., Tehran with the total infrastructure of 300 square meters and useful area of 190 square meters in 4 residential floors in single units, it also includes 1 floor joints i.e. parking spaces on the ground floor. The area of each residential unit is 43 square meters which includes a living room, a kitchen, a bedroom and a bathroom.


Date of starting the project: 3 April 2013 Date of completion of the project: 20 June 2013


The structural system of the building is steel. The heating system of the building is radiator and the cooling system is split.


The Idea behind the Design of the Project: The main aim was to join two separated apartment (3rd & 4th floor) together with a special design staircase. Therefore we have one 86 square meters duplex unite. 3rd floor includes a studio, a bedroom and a bathroom and 4th floor includes a living room, a dinning, a kitchen and a guest restroom. The most important limitation in this project was the lack of space so we needed an efficient space design and creativity in planning so in the final design loft spaces and flexibility is seen in many parts of the project. For vertical access since there was not enough space for standard staircase, we divided each floor stair to two pieces, therefore the length of staircase became half but the height of that was didn’t change. One of the main purposes of this project was to combine traditional Iranian architecture with the modernity, so the project is inspired from Iranian architectural details such as niches, arcs, colors and etc. for example the holes on the living room’s wall is inspired from the Ali Qapu music hall walls. materials and colors in this project such as brick, wood and Turquoise blue is inspired from traditional Iranian architecture. Totally In this project we tried to create a calm and pleasant place to live.


Project team
Architects
Alliander HQ
next project

Alliander HQ

Offices
Duiven, Netherlands - Build completed in 2015
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter