BESTSELLER OFFICE COMPLEX

BESTSELLER OFFICE COMPLEX

Offices
Aarhus, Denmark - Build completed in 2015
BESTSELLER AARHUS

story by Kvadrat

BESTSELLER AARHUS
BESTSELLER AARHUS
Kvadrat as Manufacturers
Read Story
Adam Mørk
BESTSELLER OFFICE COMPLEX
C.F. Møller Architects as Architects

C.F. Møller’s new-built office complex for fashion group Bestsellers in Aarhus has been awarded with one of the world’s finest architectural awards. “It’s a clear winner for me, an amazing commercial space.”


John Drew, Principal at Pringle Brandon Perkins+Will summed up the jury’s conclusion to announce the Bestseller office complex, designed by C.F. Møller, as winner of the WAN Commercial Award 2015.


Sustainability matters The jury’s brief was to find only one winner from a fine array of commercial projects from across the globe. After much discussion and debate the jury decision was unanimous in favour of the Bestseller Office Complex, as jury member Kent Jackson from Skidmore, Owings & Merrill states: “The spaces and the roof terraces are very impressive, a real standout winner”.


The sustainability was another aspect that impressed the judges. The office complex uses sea-water cooling and solar heating ensuring energy consumption 50% lower than the minimum requirements stated in the building regulations.


“The fact that the energy consumption is 50% less than code is another plus”, says Kent Jackson.


Sympathetic to the City The complex is a mix of office, shared facilities and outdoor spaces, creating the impression of a town within a town. The complex, surrounded by canals and lakes on all four sides, also forms the entrance to the new, urban district on the waterfront in Aarhus, Denmark.


“This office building by C.F. Møller stands out from the others as a sophisticated response to its context. The strategy of breaking a large volume into linked smaller parts helps to integrate the building into the existing surroundings because the scale of the component parts is sympathetic to the old town nearby” explains Matt Yeoman from BuckleyGrayYeoman.


Bestseller’s new offices where completed in 2015, and received the Aarhus Municipality Architecture Award in the same year.


World Architecture News (WAN) launched in 2005 and is now the world's leading supplier of news to the global architectural community. The yearly WAN AWARDS celebrates the best in architectural design, as the largest award of its kind, attracting entries from all over the world with over 1500 outstanding projects in different categories this year.


In the final shortlist, the Bestseller complex was up against competitors such as the Novo Nordisk HQ by Henning Larsen architects, the Believe in Better Building by Arup and the Lanserhof Clinic Tegernsee by ingenhoven architects.

BESTSELLER AARHUS
Kvadrat as Manufacturers

Project The new headquarters of Danish clothing company Bestseller consists of five individual buildings connected by a bridge-like hall. Placed in the heart of a new 22.000 m2 office building, seven differently sized meeting rooms are placed on a row – looking like a bridge floating above a large atrium. The dynamic company demanded flexible meeting rooms that would work for formal meetings as well as dynamic sales events. Interior architects RIIS Retail have designed the meeting rooms with monochromatic themes – to give each room a unique atmosphere and at the same time link them by concept. L-shaped benches make it possible to transform the layout to suit different meeting scenarios.


Solution A wide range of Kvadrat textiles were used for furniture and curtains throughout this project. In order to enhance the monochromatic themes in the meeting rooms, only one type of textile, including Rime, Tonica, Canvas, Umami, Remix and Tonica, has been used for chairs, benches and curtains. Steelcut has been upholstered on acoustic panels for the office furniture. The company’s large, open-space canteen and restaurant is divided into 9 unique seating areas – all with their own individual concept and detailing. Divina Melange, Remix and Sunniva were used to upholster Hay’s About a Chair.


Quote “Kvadrat was an obvious choice to collaborate with for this project. The textiles had to play a significant role in the design process, so it was important for us to have a wide range of colours and textures to support the unique expressions of each space – without compromising quality at any time.” Maiken Thorsøe, project architect at RIIS Retail

BESTSELLER OFFICE BUILDING
VOLA A/S as Manufacturers

Creating the impression of a town within a town, this complex is a mix of offices, shared facilities and outdoor spaces. Surrounded by canals and lakes on all four sides, it also forms the entrance o the new, urban distract on the waterfront in Aarhus, Denmark.


The interior program includes 800 workplaces, plus showrooms, auditorium, video and film studios, a large canteen and shared facilities for fashion shows and conferences. Fittings from Danish company VOLA were used throughout to complete the meticulously chosen textures of stone, wood and metal.


Planned as a low energy building, the office complex uses seawater cooling and solar heating to achieve an energy consumption 50% lower than the minimum requirements stated in building regulations.


More from the Manufacturer:


The office complex comprises a varied flotilla of buildings at different levels connected by a series of outdoor spaces, e.g. courtyards, terraces and roof gardens.


The mixture of office buildings and outdoor spaces creates the impression that this is a town within a town. The complex, surrounded by canals and lakes on all four sides, forms the entrance to the new, urban district on the waterfront in Aarhus, Denmark.


There will be about 800 workplaces here, plus showrooms, an auditorium, video and film studios, a large canteen and shared facilities for fashion shows and conferences. There is a three-storey underground car park with space for 450 cars and about 500 bicycle racks.


The façades are designed on two design principles: Reliefs in light natural stone frame deep window niches in the parallel north and south façades. By way of contrast, the east and west façades are simple, transparent glass façades framed with natural stone.


The office complex will use sea-water cooling and solar heating and is planned as a low energy class 2015 building, i.e. energy consumption will be 50% lower than the minimum requirements stated in the building regulations.