Meander Hospital

Meander Hospital

Architect
Atelier PRO architekten
Location
Amersfoort, Netherlands
Project Year
2013
Category
Hospitals
Stories By
Foreco


Atelier PRO architekten


B&C Projects


BoWall

Meander Hospital

Foreco as Manufacturers

In Amersfoort a beautiful modern hospital has recently been build. Through the use of 5000 m² timber cladding the Meander Medical Centre now has a professional and friendly appearance. Carpenters from Foreco Timber Constructions have mounted a framework on the outer wall to apply the timber cladding of Western Red Cedar. The external cladding received a fire retardant treatment of SafeWood® Select. Unique about this treatment is that it is a maintenance free fire retardant. Since some cladding has a hight of 42 meters this was one of the requirements of timber.

Meander Medical Centre

Atelier PRO architekten as Architects

The new Meander Medical Centre in Amersfoort is a completely new type of hospital. In this impressive health care institution the patient remains central and the connection with the surrounding nature is strongly felt throughout the building. This creates a healing environment where – partly thanks to the inclusion of only private rooms – patients can gain more rest for a fast recovery. Despite its size of more than 100,000 m², it’s a hospital where people can easily find their way around. At the end of 2013, the first patients were welcomed into this spacious, light-filled hospital.


WINNER WAN AWARD Meander has won the WAN Award Health Care 2014 because of the focus on patient and visitor. The jury found Meander a well deserved winner. Some jury comments: 'it’s a proper city, which is really hard to pull off well'. And: 'it hits some big innovation buttons in terms of workflow of people. Essentially this is a clinical facility but it has definitely got a sense of humanity at the core'. More info can be found at www.atelierpro.nl


Main structure The composition of buildings has a clear structure similar to a village with a main avenue and public squares from which all ‘houses’ of the hospital can be accessed. Starting from the entrance, the avenue forms the central axis of the floor plan. All public areas in the building are visible and accessible from this spine. Bordering the avenue are three prominent glass-covered ‘squares’: De Brink and De Foyer to the right and De Oranjerie to the left. Public facilities such as the restaurant, pharmacy, auditorium, and waiting rooms function as additional landmarks for orientation.


People The aim was to provide a humane environment for people, who are already under immense stress, to comfortably stay. Furthermore, it involves more than the patients. Visitors and, importantly, hospital staff should feel at ease and be able to navigate their way. Generous open spaces were planned between buildings to allow the landscape to penetrate into the building; as a result daylight can enter deep into the complex and the surrounding nature is always visible. Daylight, nature and good wayfinding are essential elements that help determine the wellbeing of people. A warm natural material, timber is widely used in the public spaces and patient rooms while glass is used throughout for daylight and views.


Private rooms The wards in this new hospital were designed in an innovative way to provide maximum privacy and comfort for patients. Every patient has his or her own private room equipped with a bathroom and large sliding door that can be moved so that the level of privacy can be personally adjusted. The rooms face onto a wide, wedge-shaped lounge created for patients, visitors and staff. Computer desks are also provided along with a pantry for making coffee and tea. The lounge ends with a panoramic window that affords daylight and views into the surroundings. This arrangement avoids the use of old-fashioned long corridors and, furthermore, allows people to navigate their way around the ward more intuitively. By providing social amenities, patients are encouraged to get quickly back on their feet again.


Clinics The clinics are situated to the right of the avenue in a series of individual buildings organised like outspread fingers in the landscape. Here the focus lies on flexibility. As in an empty office building shell, the clinics can be flexibly arranged according to the required needs. Future extensions are possible via the addition of extra wings into the fingered structure. To accommodate the large numbers of patients and visitors that frequent this part of the building, large atriums – named Brink and Foyer - were created between these fingers. Waiting happens as much as possible in these voluminous, light-filled squares where the dining facilities are also located: here, the wait doesn’t feel so eternal.


Logistics The key to creating a good atmosphere in a healthcare environment lies in good logistics. Throughout the complex, the ‘hospital machine’ is hidden as much as possible from the sight of patients and visitors. This was made possible by elevating the building on a mound inside which the logistics services are concentrated. Here, the logistics corridor connects all the goods lifts from the wards as well as the clinics with the logistics hub. In this way, hospital supplies can be replenished 24 hours a day without the patient or visitor ever noticing. As the logistics hubs are always hidden behind, the goods are never moved through the departments. In addition, patients are brought to surgery along a separate route from visitors.

Meander Medical Centre

B&C Projects as Manufacturers

The Meander Hospital in Amersfoort has entrusted the firm Dantee, in collaboration with B&C Projects, to provide over 1800 pleated blinds. The pleated blinds are placed in different departments, from offices to clinics and doctors’ rooms. In addition, some honeycomb blinds and some vertical blinds have also been installed.


For the majority of the windows, the Meander has chosen for the side guided BB20 model with a free package and provided with operation grips. For the lower windows a side guided BB15 model has been chosen, in which the fabric moves from the bottom up. This model is also operated by operation grips. The cordless operation grip was chosen from a Child Safety perspective. Furthermore, all pleated blinds are provided with side guides.

MEANDER HOSPITAL

BoWall as Manufacturers

Flexibility and functionality were crucial for the Meander hospital. The TOP system in the partition walls left the walls permanently accessible for adjustments of electrical wiring and cabling.

Project team
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
structural engineer
services engineer
Products used in this project
Product Specifications
BrandCategoryProducts
ForecoForecoManufacturers
BoWallBoWallManufacturers
B&C ProjectsB&C ProjectsManufacturers
ArtitecArtitecDoorhandles
House on the Cliff
next project

House on the Cliff

Private Houses
Alicante, Spain - Build completed in 2012
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter