Restaurante El Gordo y el Flaco

Restaurante El Gordo y el Flaco

Architect
VIMARVI
Location
Av. de Valencia, 3, 46117 Bétera, Valencia, Spain | View Map
Project Year
2018
Category
Restaurants
Germán Cabo
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Solid Wood Ceiling / Falso Techo De Madera Grid, Multiple Metal Ceiling / Falso Techo De Panel Multiple, Linagrid Metal Ceiling / Falso Techo LinagridHunter Douglas Architectural
Floor Wood Tile Chelsea Nut / Pavimento Cerámico Chelsea Nut, Wall Tile Dover Arena / Revestimiento De Paredes Dover Arena, LinkfloorPORCELANOSA
Facade Metal Perforated Splash Panel / Chapa De Fachada SplashIMAR
Grey Cement / Microcemento GrisTopciment
Black Viroc Panel / Panel De Viroc NegroViroc - Investwood

Product Spec Sheet
Solid Wood Ceiling / Falso Techo De Madera Grid, Multiple Metal Ceiling / Falso Techo De Panel Multiple, Linagrid Metal Ceiling / Falso Techo Linagrid
Floor Wood Tile Chelsea Nut / Pavimento Cerámico Chelsea Nut, Wall Tile Dover Arena / Revestimiento De Paredes Dover Arena, Linkfloor
Facade Metal Perforated Splash Panel / Chapa De Fachada Splash
by IMAR
Grey Cement / Microcemento Gris
Black Viroc Panel / Panel De Viroc Negro

El Gordo y el Flaco Restaurant

VIMARVI as Architects

Trusting in our studio, Salva and Pablo commissioned us with the project for the relocation of their restaurant. For this purpose, an old corner house with no architectural value is chosen, located in a low-rise building area. This new location makes it possible to house the new restaurant in its own building, which allows all the advantages that its old premises did not have. The project covers the demolition of the old building and the construction of a new one. Whenever there is a change of business, there is a need to improve the existing, so the main starting point of the project was to solve all the problems that the old location had without affecting the main features of the restaurant. For this we thought, given that this new location had space, to change the concept of entry to the restaurant by having a patio and, at the same time, a secondary entrance to solve the public-private communication problems that many restaurants have.

The entrance patio becomes one of the axes of the project. On the one hand, it acts as a filter between the restaurant and the street, so it allows us to open large cavities that facilitate natural lighting and spaciousness. On the other, it generates a very pleasant previous outside space thanks to its size and configuration.   The façade is mainly made with three materials: black viroc panels simulating concrete body that houses the kitchen and bathrooms, a micro-cement line that joins the entire façade and a perforated latticework that creates an interior-exterior filter in the patio. The plane of viroc becomes glass in the main hall. On the inside, different spaces are created with different configurations. On the one hand, the main hall maintains the sober and elegant aesthetics of the facade, defining the personality of the restaurant. On the other hand, two private rooms are located; one close to the main hall, and another with the possibility of opening to it by means of a wooden sliding partition.

Acoustics becomes one of the important points to be solved, so false ceilings with open joints are set out which allow the installation of acoustic absorbent material on them. As a differentiated space we can find the winery, visually communicated with the small private room through a large glass and with an access from its outside area. The idea is based on having each customer accessing it to choose the wine they want to have. The storage of bottles is conceived as a wink to the construction trade, tailored as a rebar of reinforced concrete beams, housing in its interior as many bottles as possible by modulating the mesh. All the materials arranged in the project pursue the initial idea of sobriety and elegance, hence with different choices of them a set is created that evokes unity, creating a cosy space where the atmosphere generated within the restaurant is relaxed, comfortable and nice.

This story is available in multiple languages
House of the Silence
next project

House of the Silence

Private Houses
Valencia, Spain - Build completed in 2020
View Project