Slot House, Camden
Jack Hobhouse

Slot House

Studio Octopi as Architects

The house was extensively modified in the 1980s yet

suffered from a fragmented plan, poor connectivity between

the principal living spaces and restrictive ceiling heights.


In 2013 Studio Octopi were appointed to recapture and

preserve the original proportions of the period terrace,

whilst reinterpreting the layout to suit modern family living.


A 10m high glass infill extension slots between the

reconfigured existing closet wing and the neighbouring

property, divided as two sash windows, it forms a double

height dining area at basement level and a master ensuite

at first floor. An open tread stair allows views to stretch from

the basement across the double height space to the first

floor.


The closet wing, which was extended in brick; enabled

the upper floors to be remodelled with increased head

height. The new windows take reference from the adjoining

property; whilst at basement level a 6m pivot door provides

access to the patio garden.


A polished concrete floor in the basement extends out to

the garden where a green wall allows maximum use of the

terrace for entertaining.


The extended house is 250sqm, with 30sqm of outdoor

space.

Project Credits
structural engineers
Photographer
Product Spec Sheet

ElementBrand
glazingpanoramah!®
BasinsNot Only White
Product Spec Sheet
glazing
Basins
KIT Energy Lab 2.0
next project

KIT Energy Lab 2.0

Laboratories
Eggenstein-Leopoldshafen, Germany - Build completed in 2019
View Project