The W.I.N.D. House

The W.I.N.D. House

Private Houses
Build completed in 2014
Super Living - the expansion of the smart home

story by UNStudio

Super Living - the expansion of the smart home
Super Living - the expansion of the smart home
UNStudio as Architects
Read Story
©Fedde de Weert

Super Living - the expansion of the smart home

UNStudio as Architects

Located on the outskirts of a Dutch village and close to the sea, the W.I.N.D. House is backed by a sheltered wooded area and fronted by a large, open expanse of polder landscape. The design of the house responds to both its setting and to the seasons, whilst regulating and maximising upon the effects of these.


Assimilating the landscape The organisation of the house is defined by its external conditions. The more intimate working and sleeping areas are located towards the back, where the enclosure of the nearby woods provides an intimate, private setting, while the living areas enjoy expansive and panoramic views of the polder landscape to the front. Both the front and rear of the house are fully glazed and as such connect the two differing outside conditions with the interior. Exterior canopies and side walls further strengthen this connection by framing the view towards the landscape and providing sheltered outside terraces. These side walls are predominantly closed and therefore additionally serve to provide privacy from the neighbouring buildings on either side.


The elevated position of the open plan living areas (kitchen / dining / living) on the first floor further enhances the views to the exterior. The garden area in front of the wings slopes gently up towards the terraces, creating the impression of a continuation of the polder landscape directly into the house.


Suggesting the shape of a simple flower, each of the four facades curve towards the inside to create four distinct petal-like wings and to draw the landscape further into the interior. These curving recesses are visually connected to each other through their view lines, which cross at the heart of the building and provide varied diagonal vistas throughout the building. At the front and back the recesses strengthen the inside-outside connection by providing cross views between the wings.


Centrifugal circulation The vertical organisation of the building follows a centrifugal split-level principle. An open staircase at the centre of the house - which forms the circulation core between the four recesses - connects the front and back wings, with the result that each turn on the stair provides expansive vistas through the house and out towards the surrounding landscape.


The entrance level houses basement functions and the carport, which is situated next to the main entrance. From the main entrance the central staircase leads towards the children rooms and the music room on the first floor to the rear of the house. From here it proceeds up to the raised first level at the front of the house, where the main living area and kitchen are located.


From the living areas the staircase leads up to the second level at the rear of the house, where the Master bedroom with hamam and the guest room are located, before ascending further up to the generous roof terrace which covers the complete two front wings of the house and overlooks the polder landscape.


Automation and energy management A comprehensive home automation system enables integrated control of the electrical systems including solar panels and mechanical installations. Complete control of this ‘smart home’ is possible by a central touch-screen in the living area, while decentral devices provide dedicated control per room. Furthermore control is possible remotely by independent devices via LAN-connection.


Energy from the sun is harvested by solar panels located on the roof at the back of the house. In addition the integrated sustainability concept of the house consists of a central air/water heat pump for heating and cooling and mechanical ventilation with waste heat recovery. The heat pump provides warmth in the winter and cooling during the summer. Distribution is provided by floor heating and cooling with individual control for each room.


Heat gain is reduced through the use of tinted glass on the fully glazed front and back facades. This coated glazing further enables natural light to flood the interior spaces, whilst increasing privacy during daytime. The walls and ceilings of the house are clad with natural clay stucco and the main walls consist of clay bricks which aid in providing a healthy indoor climate due to the evaporating effect of the clay.


The façade and the roof are clad with wooden slats that occasionally taper in and out, providing a play of varying shadows according to different views, whilst also creating soft openings for secondary windows in the kitchen and bathroom.

W.I.N.D. House

KELLER AG as Manufacturers

The W.I.N.D. House in the north of Holland incorporates both integrated sustainable solutions and home automation, whilst enabling a flexible use of space. Located on the outskirts of a Dutch village and close to the sea, the house is backed by a wooded area and fronted by an open expanse of polder landscape.


The design of the house responds to both its setting and to the seasons. The more intimate working and sleeping areas are located towards the back, where the enclosure of the woods provides an intimate setting, while the living areas enjoy panoramic views of the polder landscape to the front.


By ‘pinching’ the house on all four sides, the architects invited nature to enter the interior and, at the same time, accentuated views of the surroundings. The pinched design gives the house four wings: a living area, a kitchen and dining area, a bedroom area and a music-room and work area. A split-level interior increases the autonomy of each wing, while ensuring open connections among the different areas of the house, whose central core contains not a single door.


The architect and his clients have opted for a clean aesthetic. Other than the glazing used on front and rear façades, exterior walls are clad in wooden slats. On the front and rear façades, the strength of UNStudio’s ‘pinched’ design lies in the technically faultless execution of glazing produced with KELLER minimal windows®. Full height glazing maximise the views in an area of outstanding natural beauty pulling a remarkable amount of natural light deep into the interior. As such, the large frameless fixed and sliding windows of the KELLER minimal windows® series create a visual relationship between interior and exterior. The architect: ‘I was very worried that at some point in the process those curved glass walls would be replaced by ordinary glazing to save money, but fortunately that didn’t happen.’


Exterior canopies and side walls further strengthen this connection by framing the view towards the landscape and providing sheltered outside terraces. These side walls are predominantly closed and therefore additionally serve to provide privacy from the neighbouring buildings on either side.


The elevated position of the open plan living areas (kitchen / dining / living) on the first floor further enhances the views to the exterior. The garden area in front of the wings slopes gently up towards the terraces, creating the impression of a continuation of the polder landscape directly into the house. A comprehensive home automation system enables integrated control of the electrical systems including solar panels and mechanical installations. Energy from the sun is harvested by solar panels located on the roof at the back of the house. In addition the integrated sustainability concept of the house consists of a central air/water heat pump for heating and cooling and mechanical ventilation with waste heat recovery. The heat pump provides warmth in the winter and cooling during the summer. Distribution is provided by floor heating and cooling with individual control for each room.


Heat gain is reduced through the use of tinted glass on the fully glazed front and back facades. This coated glazing further enables natural light to flood the interior spaces, whilst increasing privacy during daytime.


The walls and ceilings of the house are clad with natural clay stucco and the main walls consist of clay bricks which aid in providing a healthy indoor climate due to the evaporating effect of the clay.


The façade and the roof are clad with wooden slats that occasionally taper in and out, providing a play of varying shadows according to different views, whilst also creating soft openings for secondary windows in the kitchen and bathroom.

THE W.I.N.D. HOUSE

Pieters Bouwtechniek as Engineers

At the edge of the North Holland village, close to the beach and in a wooded area UNStudio has designed the W.I.N.D. House. A project in which internal systems and appliances exchange with each other in such a way that the house becomes energy neutral, and yet still achieves a high level of comfort and safety. The design focuses on flexibility of spaces, fit into the surrounding landscape and organize the spaces around a central point.


To meet the changing lifestyle of the residents the design has flexible floor plans. These are shaped into four wings that wrap around one central core as leave petals. The different wings offer a variety of spaces for gathering, separation, work or play. An open staircase in the middle connects the front to the rear and forms the core of the internal organization. Because of the flower-shaped construction, with the open staircase in the middle, sight lines are created that cross each other in the heart of the home. A panoramic view from all parts of the house is the result. Different positions on the central staircase deliver each new vista on both the house and the surrounding landscape.

Products used in this project
Mieczysław Karłowicz Philharmonic Hall in Szczecin
next project

Mieczysław Karłowicz Philharmonic Hall in Szczecin

Concert Halls
Małopolska 48, Szczecin, Poland - Build completed in 2014
View Project