Statoil regional and international offices

Statoil regional and international offices

Architect
A-lab
Location
Fornebu, Bærum, Norway | View Map
Project Year
2012
Category
Offices
Stories By
A-lab

Elval Colour

Mero TSK (DE)
Luis Fonseca
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
aluminium composite panelsElval Colouretalbond®
SuppliersGorter Group BVGlazed Roof Hatch - RHTG
Ventilated FacadeSCHÜCO
FlooringInterface
FlooringWOODlife Flooring
ManufacturersMero TSK (DE)

Product Spec Sheet
aluminium composite panels
Ventilated Facade
by SCHÜCO
Flooring
Flooring
Manufacturers

Statoil regional and international offices

A-lab as Architects

The structure has 5 oblong building elements in a set-up inspired by the classic game of Mikado and is stacked side by side and on top of each other, with an airy, sunlit atrium at the center of this stack of giant pick-up sticks. In combination with the exterior mounted solar shading from Vental, the façade forms an extremely energy efficient skin.The building is a bold example of creative use of prefabricated products and individualized standard components which makes a sensible contribution to future-oriented, environmentally friendly expressive architecture.


More from the architect:


After 20 months of construction, the Statoil regional and international offices at Fornebu outside Oslo, Norway is now complete. A-lab received the commission after winning first prize in an open competition in 2008. Statoil is a Norwegian energy producer, the 57th largest company in the world by revenue, with about 30 000 employees in 37 countries. From October 15th, 2500 of these employees will work in the new building - including Statoil’s international department.


The new office building stands on the site of the old airport’s multi-storey car park, most of the site being given over to the development of a new 5 hectare public park. One of the main goals of the Mikado inspired design has been to minimize the footprint of the building in the park, whilst creating a flexible and stimulating workspace- offering views over the fjord from most parts of the building and a spectacular view of the park, artworks and the fjord from the communal atrium space..


The project consists of five similar office modules, each 3 stories high, approx 140 meters long and 23 meters wide. Stacked on top of each other they form a climatized atrium and a multipurpose space on the ground floor. Due to the very short construction period, most of the building, including steel and concrete superstructure, facades and glazed structures, was prefabricated off-site. This lead to a high degree of precision despite the extremely fast on-site production. The steel superstructure enables the different office modules to cantilever up to 30 meters. Northern Europe’s biggest mobile crane was used for the assembly of the steel trusses.


KEY CHALLENGES


Time! A-lab won the commission in March 2009 for the 65 500m2 office building and the 55 000m2 underground parking and technical areas. Demolition of the existing multistorey car park started immediately, whilst the design of the underground works was fast-tracked and started on site in early 2010. All major decisions regarding the foundation and construction of the office building had to be taken before the preliminary design was finished. Whilst perhaps not unusual in today’s construction market, this is extremely unusual for a “signal” building of this nature.


DESIGN CRITERIA


The building matches a list of criteria, the most important being that the building should be flexible, environmentally friendly, and modern and answer to Statoils core values: courageous, open, hands on and caring. The office’s interior is designed to facilitate flexible functions with rooms that can adapt from large meeting centers to multi-person offices. It can also adapt to different forms of cooperation, and it offers possibilities for increasing or reducing the number of office workstations.


ENERGY CONCEPT


General Statoil required that the new office building satisfy energy class B. The building has a calculated energy use of just 103 kWh/m2. This is achieved through several methods, including using heat from the remote centralised heat source, 85% energy recycling and of course a well insulated and airtight skin.


Facades The buildings skin is integral to the building’s energy efficiency. The Façade has low U-values: 0,18 W/m2K for the solid panels (including profiles) and 0,6 W/m2K for the triple-glazed panels (excluding profiles). In combination with the exterior mounted solar shading from Vental this creates an extremely energy efficient skin. Window area is kept to an optimal net 65% glass area, towards the interior, thus ensuring an optimal balance between the daylight levels in the interior and potential solar-gain and the higher U-values associated with glass. G-values in the glazed panels varies within the interval 0,24-0,36, depending on the position in the building. Despite being a prefabricated facade composed of many separate elements the facade is extremely airtight, with a diffusion of (n50): ≤1,0h-1. The facade also allows for a very low normalised cold-bridge value of 0,02 W/m2K.


TECHNICAL FEATURES


White long facades: The external profile that was developed especially for the project is the key to the elegant and seamless facade expression. This complex design and technical device also allows the achievement of the architects goal : no visible fixings in the entire prefabricated facade. This profile includes the track for the external solar shading, in the form of “traditional” blinds, as well as providing fixing for the rain-screen cladding cassettes. These are made of powder coated aluminium sandwich panels folded to create 220mm deep cassettes giving the facades a deep relief and also shedding precipitation effectively. The same prefabricated façade system is used on the interior where the office lamellas overlook the acclimatized atrium. The same construction principles apply to the facade cassettes of the interior with the only difference being that they are finely perforated (Ø5mm, 25 %) in order to deal with the acoustic challenges of the interior atrium space: ensuring a low reverberation time in the atrium, despite the hard flooring.


Black gable ends: The solar shading in the gables was also developed specifically for the project, based on a previous system by Flex Fasader. Each gable facade is composed of 180 4,2m high and 400mm wide laminated glass lamellas which overlap slightly. Each lamella consists of two sheets of 10mm Parsol Grey glass laminated together with a dark laminate core, thus giving a the appearance of solid black. Whilst the solar shading in the long facades is fitted with manual override switches within the office space, the black glass fins in each gable all move together on a pre-programmed pattern angled individually to the orientation of each gable.. The solar shading is surprisingly “invisible” when seen for the office interior, which is fully glazed in the gables.


AWARDS


• A-lab received the World Architecture Festival Award in 2009, competing with 272 projects from 67 different countries within the category “Future Commercial Project of the Year”. • Winner of World Architecture Festival (WAN) Award 2012, for best office building (“Commercial Sector”). Jury complements user flexibility, iconic legibility and intelligent placement and distribution of the volumes on the site. • Nominated for the international MIPIM Awards 2013, (for best office building) • Nominated for the Norwegian CITY-award 2013

Offices of Statoil Hydro in Oslo dressed by etalbond®

Elval Colour as aluminium composite panels

Elval Colour’s etalbond® Aluminium Composite Material (ACM) was used to achieve the intensive “perforated” façade view of the building. 20.000 sq m of coated etalbond® PE, in the special Acropolis white coating, were used in the facades of 5 main cubes, enhancing the dynamic result of the initial concept. etalbond® Composite material is ideal for easy cutting, curving and routing and can take formations and shapes not possible with traditional building materials. The same construction principles apply to the etalbond® facade cassettes of the interior with the only difference being that they are finely perforated (Ø5mm, 25 %) in order to deal with the acoustic challenges of the interior atrium space.


More from the manufacturer:


Elval Colour’s etalbond® Aluminium Composite Material (ACM) was used to achieve the intensive “perforated” façade view of the award winning Statoil Hydro offices in Oslo, Norway.

 

The building is the new offices of the Norwegian Oil Company Statoil Hydro which was decided to build at Fornebu.

 

Designed by A-lab’s, an Oslo major architectural office, the project was completed at the end of 2012 and was nominated by the world architectural festival (WAF) awards on the category of “future projects-commercial.” The building matches a list of criteria, with the most important of all the flexibility and the environment-friendly character. The building’s skin is integral to the building’s energy efficiency.

 

20.000sqm of coated etalbond® PE, in the special Acropolis white coating, were used in the facades of 5 main cubes, located in different axes, enhancing the dynamic result of the initial concept. The views of the building are characterized by the unequal fenestration openings, giving the idea of “perforated walls”. In this important architectural handling the material boosts the total effect of the project. etalbond® Composite material is ideal for easy cutting, curving and routing and can take formations and shapes not possible with traditional building materials. The flatness of the sheets and the top quality of colour incorporate the building’s design to the environment and strength the architectural concept.

 

The panels of the facades are prefabricated, folded to create 220mm deep cassettes giving the façade a deep stress relief and also shedding vapor precipitation effectively. The same prefabricated facade system is used on the interior where the offices overlook the atrium. The same construction principles apply to the etalbond® facade cassettes of the interior with the only difference being that they are finely perforated (Ø5mm, 25 %) in order to deal with the acoustic challenges of the interior atrium space: ensuring a low reverberation time in the atrium, despite the hard flooring.

Mega Office Complex

Mero TSK (DE) as Manufacturers

The three dimensional glazed roof structures derive their form from a hypar, which are the architectural highlights of the complex. The MERO® block node system was used and it enhances the impression of airiness and transparency which strongly marks the glazed roofs. For the two partially cable-braced glazed roofs, about 900 glass panels had to be individually fabricated in different geometrical shapes while the façade cladding consists of up to 60 mm thick triple-glazed panels in the shapes of triangles and diamonds.


More from the manufacturer:


In Fornebu, a suburban area west of Oslo, Statoil, the Norwegian oil company, built the spectacular and top-modern office complex called ‚The Five Elements‘. On a total floor space of approximately 66,000 sqm, about 2,500 employees will work in very comfortable and energy efficient surroundings.


5 oblong building elements, in a set-up inspired by the classic game of Mikado, are stacked side by side and on top of each other, with an airy, sunlit atrium at the center of this stack of giant pick-up sticks. Each of the elements is 140 long, with a height of 12.5 m respectively 3 storeys.


Each of the two glazed facades connects three parts of the building, whereas each of the two roofs is situated between four building elements.


For the two partially cable-braced glazed roofs, about 900 glass panels had to be individually fabricated in different geometrical shapes. Each of the up to 35 mm thick panels of insulated glazing is therefore unique. The cladding of the facades consists of up to 60 mm thick triple-glazed panels in the shapes of triangles and diamonds stood on end.


The threedimensional glazed roof structures – deriving their form from a hypar – are the architectural highlights of the complex. The MERO® block node system used in realizing them, selected from the range of options offered by the MERO-PLUS® construction systems, enhances the impression of airyness and transparency which strongly marks the glazed roofs.


From the early stages of planning, environmental compatibility and sustainability were special concerns. The building complex was provided with energy-safing solutions for ventilation and heating. And the use of ecologically sound building materials ensures a pleasant and healthy atmospheric environment for the office staff.

Project Credits
aluminium composite panels
Ventilated Facade
Architects
Sub-Contractor
Notting Hill Townhouse
next project

Notting Hill Townhouse

Private Houses
Notting Hill, London, UK
View Project