CANTILEVER HOUSE
Mohammad Hassan Ettefagh

CANTILEVER HOUSE

uc21 architects as Architects

The Project is located in Mosha, Damavand, 60 Km from Tehran at 2400 meters altitude and we have very strong winter.

photo_credit Mohammad Hassan Ettefagh
Mohammad Hassan Ettefagh

The land area is about 600 m2 with dimensions of 30 x 20 meters and a slope of 20%. According to the following expression we confronted with such a difficult circumstance and trying to do our best to get the advantage of available spaces and land in order to meet the client demands. Due to this description, we decided to divide the land in 3 parts: the biggest one located in the north of the land for locate the building in where there is the relevant road. The second part is used for the outdoor entertainment activities and the third part will be the green area of the lot. 

photo_credit Mohammad Hassan Ettefagh
Mohammad Hassan Ettefagh

From this base we designed the basement for entertainment (consisting of jacuzzi and bar) which is directly connected to the outdoor entertainment area where there is a heated swimming pool, a fireplace and a multipurpose area. 

photo_credit Mohammad Hassan Ettefagh
Mohammad Hassan Ettefagh

The ground floor is used for the private area (sleeping area) and we designed 2 different volumes, a little one for the customer master bedroom and a big one used for the villa entry and guest bedrooms. For have more spaces and add more functions in this floor, we decided to extend both volumes and rotate by 30° in the southern part of them in order to have have one more bedroom in the western part and also to have a bigger master bedroom. Furthermore These Ground Floor extensions it allows us to partially cover the swimming pool (useful for winter use on snowy days) and totally the fireplace area. At last we pushed a northern portion of the biggest volume to have the building entry and to create a third little volume used as parking. 

photo_credit Mohammad Hassan Ettefagh
Mohammad Hassan Ettefagh

The last level (first floor) is used for the living area, also divided in 2 volumes, one for the living room and one for kitchen and dining area. These volumes are placed perpendicular to the lower floors for have an additional functions of the ground floor extensions: two large terraces. The living area is located on the top floor for the spectacular view we have on the surrounding landscape.

photo_credit Mohammad Hassan Ettefagh
Mohammad Hassan Ettefagh

This concept helped us to have more area on the villa and have more garden area too, to satisfy all the client's needs.

photo_credit Mohammad Hassan Ettefagh
Mohammad Hassan Ettefagh

 

The best decision is to make a villa in harmony with the surrounding mountains by giving it a shape that resembles them and by extending some area of the floors by 1 meter alternating them, in this way pitches were formed, this facilitated both the drainage from rainwater both remembers and is very much in harmony with the environment in which it is found. Furthermore, it was decided to give a completely white color to the building to camouflage it with the snow in winter and make it significant with importance in summer. Finally, large glass surfaces were used to admire the beautiful view of the mountains.

photo_credit Mohammad Hassan Ettefagh
Mohammad Hassan Ettefagh

Read story in PortuguêsItalianoEspañolFrançais and Deutsch

Project Credits
Lead Architect and Contractor
Electrical
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
sediePEDRALI
Coffee tablePoliform S.p.A.
BABA
piano cotturaBarazza
Product Spec Sheet
sedie
Coffee table
BABA by Poliform S.p.A.
piano cottura
by Barazza
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More