Floating Garden House

Floating Garden House

Location
Nadiad, Gujarat, India | View Map
Category
Private Houses

Floating Garden House

Prashant Parmar Architect as Interior Architects

The spatial organisation of the house is derived from the level of privacy required as per the function of the space. Here, the Ground floor houses the office area, a multi-purpose space and a room for saint. So basically the main house activities starts from first floor and reflects in the elevation, as if the house is floating. 
The first floor has all the common areas like formal drawing room, living room, kitchen, dining space, family sitting, guest room & Parents room. The other two floors are kept more private, and each floor is dedicated to each son and his family, accommodating the master bedroom, kid’s rooms, study and huge terrace gardens.
Except for the list of space requirements, the clients gave the architect a free hand at designing. The terrace gardens in the front at every level are visually connected to each other in a way that it looks like floating gardens. 
An ultra-modern colour scheme is opted with its innovative use of materials. Each material reflects to another keeping the volumes highlighted at every level.
Brick cladding is finely used that highlights the volumetric height of the house and also compliments the grey-cladded wall. 
Wooden planks cladding is used in the ceiling with c-channel to highlight the feel of floating gardens on top of it. Corten steel free-standing block is purposely designed to break these floating plans.
MS trellis is used as vertical screens to fulfil the purpose for privacy on ground level, which also shades beautiful light play through day and night. Also bronze reflective glass is used in the openings giving contrasting effect to the façade. 
The floating gardens in the front are highlighted with exterior material finish and c-channel. The terrace gardens, adorned with plants and comfy furniture, is perfect space to unwind and mingle with friends and family over weekends.
This house is designed after the considerations of pandemic. The house belongs to a joint family of 3-generation, so privacy within the members is very important. Also keeping in mind to design a stress-free, open, light-ventilated house, every floor has its own lounge area, huge terrace garden, large openings and master bedroom with attached balcony. Nature connected spaces always brings positivity and liveliness to the people living inside. Also, as learned from the pandemic situation, an office is designed on the lower-ground floor considering the current aspects.
The south façade is treated with screens to cut-off the harsh sunlight and keeping the interiors cool. Also these screens helps with breeze. The materials used for exterior are locally available, making it sustainable. Existing trees are sustained with its original form, which in future will help for natural shading. To contribute to nature, we have given the provision of rain water harvesting and terraces at all levels are connected to the rain-water harvesting tank. Also, the house also has the solar roof top which helps to reduce the carbon emission. 
 “Almost every design decision we make as architects or interior designers is going to have some sort of impact on people’s physical and mental health,” so it’s very important to consider ever aspect like – giving work spaces, bringing nature to house, cost effective design, sustainable materials and many more, in a nutshell it should be stress-free home for your client. Every space in the house should have openness, natural light and air and also visual connectivity to the outside world with the consideration of privacy as well.
Keeping in mind the current situation of pandemic, we learned that nature acts as a very important role in every person’s life. Entertaining and bringing nature to the house has always been our design ideology since before this pandemic.

Featured Projects
Latest Products
News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark
31 Jan 2023 News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark

The seaport town Esbjerg on the west coast of Denmark welcomes a new maritime centre designed by Osl... More

10 private houses with luxurious stone bathrooms
31 Jan 2023 Specification
10 private houses with luxurious stone bathrooms

Elaborate marble, limestone masterpieces, opulent onyx or travertine sanctuaries; Stone bathrooms ar... More

Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas
31 Jan 2023 News
Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas

Housed in the flourishing plains on the perimeter of the urban area of the Otura village, the Soleda... More

Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements
31 Jan 2023 News
Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements

Perched on the riverbank of the Yangtze River in Wuhan, the No Art bookstore by Qing Studio occupies... More

Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube
31 Jan 2023 News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube

Built on a unique site proposed for Viennese social housing adjacent to the Danube River, this commu... More

JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm
31 Jan 2023 News
JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm

Located in the Delfshaven neighbourhood of Rotterdam, Loft Office, designed by JVST, is a conversion... More

Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok
31 Jan 2023 News
Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok

In the heart of Bangkok, Benchakitti Rainforest Observatory by HAS Design and Research provides an a... More

Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More