FRIENDS LAB House
Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

FRIENDS LAB. A house.

AMPS Arquitectura y Diseño as Architecture and Interior Design

Set in beautiful Hampshire, the brief for this project was to design a cottage where friends and family could spend long periods of time just next door to the prime residence within the existing Farm.

photo_credit Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

With the image in mind of the double-pitched black timber cladded barns and the existing farm´s stableyard building, we engaged in a reinterpretation of the design.  Of vital concern was to set the architecture within the surrounding landscape in a natural manner. A similar formal and colour approach to the existing Farmwas used for the design of the new house, but reinterpretedin a thoroughly contemporary way, from structure to finishes and importantly, a very high level of energy efficiency.A house that opensonto the beautiful views of woods and fields.

photo_credit Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

A prefab and industrialised construction method, CLT(contra-laminated timber panels), was chosen to clad the building. To power it, a PV array and a ground source heat pump, and a borehole with a treatment plantto supply water.A house designed to sitsilently on the landscape, allowing its surroundings to take the lead role.

photo_credit Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

Built with a double skin,the exterior comprises a permeable black stained accoya timber batten screen, camouflaging the house as though an agricultural building, with roof and façades in the same plane, in a simple and clear gesture.The roof is double pitchedthrough the building’s whole length, except for the living area where a new half bay was added, thus opening the house to the southern fields.

photo_credit Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

The interior of the house is conceived as the absolute opposite to the dark exterior:all light, combining limestone and lime based mineral micro-mortar (mortex) floors with chestnut panelled or mortex walls. The rooms are totally integrated with the landscape, with sliding doors that hide within the exterior walls when open, leading to small terraces that act like small private islands anchored within the outdoor world.

 

photo_credit Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

The access is through a passage, open on both sides, leading into the main living area. This space lookstowards North and South throughlarge glazing units, incorporating light screens to close when necessary, digitally controlled within an integrated system that also manages lights, heating or smoke detection amongst others. The chestnut gabled ends create the warm inhabited heart of the house, integrating the kitchen into the space. A sitting area around a fireplace with a green marble surround and a long table complete the room.

 

photo_credit Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

The house has been conceivedas having two levels. The first one, up to 2.20m, the human level reachable by hand, making use of earthy textures to be experienced through touch, likemortex or chestnut, and which defines the height of doors and windows. The next layer, the layer of air with the ceilings that bathe the house in natural light with their rooflights and pitches.

photo_credit Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

The two master bedrooms look towards East and West at the two ends of the house. Alookout with a cantilevered marble desktop completes one of the sides and a meditation space does the same for the other. The tatami bed structures and bedside tables have been designed by the office in Spanish walnut.

 

photo_credit Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

The two other bedrooms, designed for children, play with the full height of the spaces.  In one of them a tree house branches up, converting intotwo sleeping platforms above two tables. It incorporates a stair that works as a shelving game and partition, and a large mirror with ballet bar. All the furniture has been designed using chestnut 100% FSC certified.

photo_credit Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

 

Every bathroom is different, and include baths and/or showers that are naturallylit by skylights. Each one bears a different colour using shades of mineral paints to match the encaustic tiles’ main colours. The bespoke basins are finished in mortex. The mirrors in the master bathrooms, also bespoke, comprise two circles intersecting with black slim metal edging, a small hommage to Scarpa. 

 

photo_credit Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

A contemporary barn set within a landscape of ploughed fields and woods.Black over green.

photo_credit Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Caption
Caption

Read story in DeutschEspañolFrançaisItaliano and Português

Project Credits
Blinds, Curtains and Shades Manufacturer
Architecture and Interior Design
CBG
M&E Engineers
Structural Engineer
CLT Engineering
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Electric Switches, KNX, Smart BuildingGira
Minimalist Windowspanoramah!®
ManufacturersAccoya
Blinds, Curtains and Shades ManufacturerBandalux
Product Spec Sheet
Electric Switches, KNX, Smart Building
Minimalist Windows
Manufacturers
by Accoya
Blinds, Curtains and Shades Manufacturer
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More