Renovation of a 1930′s villa

Renovation of a 1930′s villa

Architect
Bureau Brisson Architectes
Location
Lausanne, VD, Switzerland
Project Year
2018
Category
Private Houses
Alan Hasoo
Product Spec Sheet
RoleBrandsProducts Used
Hands-free VOLA111 One-handle built in mixer
CarpentryBallenegger SA
Demolition MasonryC. Pousaz SA
Kitchen mixer Cea
Blinds and awningsChapuis Stores SA
Wallpaper library Cole & Son

Renovation of a 1930′s villa

Bureau Brisson Architectes as Architects

Situated on top of a hill in the city of Lausanne (Switzerland), this three stories private villa built in the 1930’s benefits from magnificent views of the terraced vineyards of the UNESCO region Lavaux. The architectural intervention was followed by the reconfiguration of the space in order to create three autonomous apartments – one for the owners and two others intended for rent to students or small families. In the lower level apartment, most of the partition walls were demolished to offer more generous living areas with better light conditions. Therefore, spaces are defined by playing with varying levels. Moreover, this 2-room apartment profits from access to the large garden. On the attic, before the transformation, an unusual layout of the rooms was resulting in a lot of unused and impractical spaces. Moving doors and opening the kitchen to the living room introduced the typology of shared accommodation.


The owners - a young couple with two kids - decided to accommodate two main floors of the house. Beside the refurbishment of all spaces, some key interventions were proposed. On the first floor, a generous master bathroom characterized by Terrazzo tiles has been designed. At the entrance, on the north facade, a band of service defined by emerald-tinted plywood boxes containing the kitchen, the unique coat closet room, and diverse storage spaces has been designed allowing to rethink the entry sequence. The addition of a vestibule finally clarifies the whole floor plan and the relationship maintained by the kitchen and the dining room with the outside.

Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter