Glen Park Residence

Glen Park Residence

Architect
CCS Architecture
Location
San Francisco, CA 94131, USA | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Stories By
CCS Architecture

FORMA Construction
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
KitchenUSM Modular Furniture
SeatingB&B Italia
SofaLigne Roset
LampOluce
FurniturePaola Lenti Srl
STRAP, ORLANDO | Sofa, FRAME | Stool, ADAGIO, DAYDREAM, AGADIR
TableGlas Italia
Illusion

Product Spec Sheet
Seating
Lamp
Furniture
STRAP, ORLANDO | Sofa, FRAME | Stool, ADAGIO, DAYDREAM, AGADIR by Paola Lenti Srl
Table
Illusion by Glas Italia

Glen Park Residence

CCS Architecture as Architects

This view home was carefully created for a San Francisco entrepreneur. This is his first residence and he worked avidly with the design team while also becoming cultivated in architecture and design. The design team consisted of CCS Architecture, headed by Cass Calder Smith and the owner’s creative director, Akemi Tamaribuchi, from Subject to Change, who brought CCS onto the project. The collaboration resulted in an overall creative alliance where CCS handled the architecture and finishes, while Subject to Change handled the furniture, art, styling, and was the conduit to the owner.

 

The house was created for everyday living, intimate meetings, and occasional entertaining. It’s meant to be a ‘place’ to share ideas with others and foster a sense of community. Architecturally, the building is designed to capture the views, bring in the daylight, and establish a sense of calm through simplicity and open space. Since the views progress from great to amazing as one moves up through the house, the main living space is at the top, which is the fourth floor. This space opens up on both ends – with the living room to city views one way and with the kitchen to the terraced yard at the other. Within this main space are three notable design elements: the floating fireplace wall, the polished stainless steel ceiling over the dining table, and the steel/glass/wood staircase, which drops down thru all of the floors and acts as a vertical counterpoint. Overall, it’s restrained white minimalism balanced with wood, color, and the city beyond.

 

The third floor has the study, music room, and master suite. The master bathroom has floors and walls of carefully selected and matched Carrara marble slabs that are contrasted with dark fixtures to evoke a spa. The second floor has a guest suite and the media lounge. The first floor has the two-story entry with a red pivot door that was fabricated in Italy. Wide-plank reclaimed Douglas Fir floors are in most rooms, which are meant to be a common denominator to the design. The Douglas Fir is also the stairs, and is combined with blackened steel and glass. 

 

Unlike the white interior, the exterior is charcoal and meant to look iconic. The wood siding, which is Cypress was custom charred and then installed. In Japan this type of siding is called Shou Sugi Ban, where the charring renders the wood less flammable and with a stable dark finish. Here it was selected for those reasons, for its unique beauty, and to distinguish the home from its neighbors.

 

Although the spectacular views are the main connection to the outside, the terraced yard is also meant to play a significant role in the experience of the house. It was designed and built by SCULPT - a bay area landscape firm. It steps up through a series of board-formed concrete walls and is bordered with tall landscaping to privatize it. Each level has a specific function. The first is an outdoor kitchen and fire pit for gathering. The second is a stainless steel Jacuzzi for plunging. The third is a lawn for sunning.

 

The Fourth and final level has ‘The Cube’ designed by CCS, which is a 10’x10’x10’ mirrored cube slightly rotated to juxtapose it to the site. From the house and yard levels below, it’s meant to be a mysterious and changing sculptural object that reflects the landscape, the sky, and the view depending on your viewpoint…it essentially photographs its surroundings. Inside the cube, it transforms to a circular drum-shaped space with an oculus to the sky. The actual and conceptual path is that you ascend up through the house, then up through the yard to the highest place on the site with the best city views, and then you go around to the back of the cube through a portal, and enter it. Once inside, since the view of the sky is now the only view, the city and its action is pleasurably left behind. Its DNA is based on a James Terrell Sky Space. The structure of the cube is reinforced fiberglass, which allows for the tapered oculus to come to a knife-edge. It was craned into place in five pieces and then had the exterior and interior finishes applied. The circular seating is precast concrete with integral heat, while the walls are white marker board, and the ceiling is felt. It’s meant as an intimate place for ideation, conversations and contemplation.

FORMA Construction builds new home with CCS ARCHITECTURE

FORMA Construction as Contractors

FORMA worked with San Francisco Architecture firm, CCS Architecture, and stylist Akemi Tamaribuchi from Subject to Change, to create a modern house that overlooks the city.

The exterior of the home is covered in Shou Sugi Ban, a Cypress siding that was custom charred and then installed, giving the house a unique beauty and distinguishing it from its neighbors.

The house was created for everyday living, intimate meetings, and occasional entertaining, and at the same time, designed to capture the views, bring in the daylight, and establish a sense of calm through simplicity and open space.

A bright red, glossy pivoting door that was fabricated in Italy, welcomes visitors to the home.

Inside, wide-plank reclaimed Douglas Fir floors are featured throughout the home, including on the stairs, which combine steel, glass, and wood, and connect the multiple levels of the house.

The main living area of the home is located on the top floor, with the living room to city views one way and the kitchen to the terraced yard at the other. Between the two areas and at the top of the stairs is the dining area.

The terraced backyard, designed and built by SCULPT, steps up through a series of board-formed concrete walls and is bordered with tall landscaping to keep it private. Each level of the backyard has a specific function, like an outdoor kitchen and fire pit for gathering, a stainless steel Jacuzzi for plunging, and a lawn for sunning.

The highest level of the backyard has ‘The Cube’, which is a 10’x10’x10’ mirrored cube made from reinforced fiberglass. The design, inspired by a James Terrell Sky Space, creates an ever-changing sculptural object that reflects the landscape, the sky, and the view.

Featured Projects
Latest Products
News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More