Milwood Residence

Milwood Residence

Architect
MO | MAYES OFFICE
Location
Venice, Los Angeles, CA, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Housing
Virtually Here Studios.

Milwood Residence

MO | MAYES OFFICE as Architects

Located in heart of the Venice neighborhood, the Milwood Residence is a 3,800 square foot single-family home created to connect its occupants and their surroundings. 

Sensible programmatic adjacency and an open floor plan define the spaces at ground level. Occupants can move freely between common spaces which extend to exterior spaces as well as vertically via a central circulation 'void' to the roof deck. 

The 'void' was achieved via a custom operable skylight which fills the space of the circulation core for the home and allows access to the roof deck. This solved an architectural problem common to homes in the area. Many homes in Venice have roof decks, however, the code only allows a small amount of space to extend above the building height limit to allow an interior stair to reach the roof. The result is homes scattered throughout Venice whose overall massing appears to be wearing the same ugly little hat. The design of the Milwood Residence solved this which ultimately contributed to overall design remaining true to the scale and character of the surrounding neighborhood.  Communication and community outreach in Venice was of the utmost importance throughout the design process to achieve this.

The home demonstrates how thoughtful, straightforward design and creative problem solving can not only create a positive impact on the daily lives of those who live within but also on the surrounding community. 

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersVELUX Commercial
Product Spec Sheet
Manufacturers
New Schwarzensteinhütte
next project

New Schwarzensteinhütte

Hotels
Valle Aurina, Province of Bolzano - South Tyrol, Italy - Build completed in 2018
View Project