Trousdale
Jason Speth

Trousdale

Whipple Russell Architects as Architects
photo_credit Jason Speth
Jason Speth

Guests coming up the front steps of this hilltop home are met with a Carrera marble sculpture by Richard Erdman, titled Serenade, selected by our clients, whose devotion to the process made this an especially joyful collaboration. Also part of the team were Robert Wright and Jason York of McCormick and Wright, who did the interior design and were a distinct pleasure to work with. There are a lot of details and non-standard finishes in this house - personal taste, not trendy taste.

The dark-grey rough stacked-slate exterior is capped with crisply contrasting white stucco. A pivot-style all-glass front door and surround welcomes you to the modern West Coast lifestyle, framing a view through the house to the hills beyond.

photo_credit Jason Speth
Jason Speth

Inside, just left off of the foyer and down a few steps, is the powder room featuring Whipple Russell’s signature vertical ribbon windows and Ann Sacks concrete and ceramic-glazed tile in chocolate.

photo_credit Jason Speth
Jason Speth

 

To the right and up a split-level are the two guest bedrooms with baths.

photo_credit Jason Speth
Jason Speth
photo_credit Jason Speth
Jason Speth

 

All bath countertops are Dekton XGloss. 

photo_credit Jason Speth
Jason Speth

 

The central open volume topped by a skylight is Marc Whipple’s modern take on the traditional courtyard.

photo_credit Jason Speth
Jason Speth

 

He took the courtyard, and sunk it so that all the below-grade rooms open off of it, transforming what normally would be a dark basement into a lower floor with light and views – the anti-basement.

photo_credit Jason Speth
Jason Speth

 

The large skylight pulls the dramatic focus upwards as well, so this vertical volume contains both dynamics seen while crossing the glass bridge.

photo_credit Jason Speth
Jason Speth
photo_credit Jason Speth
Jason Speth

 

For Marc, this central volume is the magic that allows, “A visual connection along different axes within the house, reminders of where you are going and where you have been. The design theory is one that we perfected with the Summit house (and then applied to our Walker Road and Georgina Avenue houses as well), where the clients wanted a big house, 10,000 plus sq. ft., but then wanted it to “live small.” I understood that to mean if you are going to bed you aren’t going up a closed stairway and down a hall to the third door on the left. The idea is that right outside your bedroom you can look back to where you were, catch a corner of the kitchen, or see into the family room to say goodnight to someone. In this design you can be downstairs next to the theater and see someone near the front door, or be practicing your golf swing, and in a few steps see who is up in the kitchen. Absent this strong design drive of the central volume, the family connection is lost. This strategy guides a lot of decisions at our end, and when you explain it to a client they sort of get it – but when they see it and feel it as the house takes shape, they say, wow, – I love it.”

photo_credit Jason Speth
Jason Speth
photo_credit Jason Speth
Jason Speth

Surrounding this sunny atrium are the kitchen, living, and dining areas.

photo_credit Jason Speth
Jason Speth

 

The sleek all-white kitchen island and cabinetry are Glacier White Glossy Lacquer from the Varenna line by Poliform, with countertops of Dekton XGloss, Halo Collection, and bar chairs from Brueton.

photo_credit Jason Speth
Jason Speth
photo_credit Jason Speth
Jason Speth

 

The living and dining areas are divided by a 3-sided fireplace of the same exterior stacked slate, which extends beyond the glass to the patio.

photo_credit Jason Speth
Jason Speth
photo_credit Jason Speth
Jason Speth

 

One living room seating area is composed of four swivel chairs by Juin Ho, covered in soft white alpaca around a dark marble coffee table with gold mica flecks from Brueton. 

photo_credit Jason Speth
Jason Speth

Next to the fireplace is a Holly Hunt chair and small Juin Ho drink table. 

photo_credit Jason Speth
Jason Speth

 

The round dining table is by Hellman-Chang in NY, and chairs are by A. Rudin.

photo_credit Jason Speth
Jason Speth

 

Just off the living room, there are a few steps down to an intimate library seating area with a built-in bar cabinet, all open to the central volume and an adjoining home office.

photo_credit Jason Speth
Jason Speth
photo_credit Jason Speth
Jason Speth

At the back of the house two walls of glass give the living space panoramic views across the pool and patio to the slopes and greenery of Beverly Hills. These window walls glide open for a stroll to the pool and patio entertaining spaces.

photo_credit Jason Speth
Jason Speth
photo_credit Jason Speth
Jason Speth

 

The property extends out in a V-shape towards the view; at the far point is a large built-in seating circle around a fire pit for gathering with friends.

photo_credit Jason Speth
Jason Speth

Because the backyard space is not large, detail was key. The functional spaces - seating, pool, spa and cooking, all needed to be working and flowing together as you look out from the house.

photo_credit Jason Speth
Jason Speth
photo_credit Jason Speth
Jason Speth

The acrylic wall between the spa and pool, pedestal walkways across the water, and specialty lighting, were additions that brought an extra interest and style to the outdoor living space. Marc’s design theory here is that in small spaces, refined detail creates more interest.

photo_credit Jason Speth
Jason Speth
photo_credit Jason Speth
Jason Speth

 

Also open to the pool and patio is the owner’s suite. The painting above the bed is by James Nares, and headboard is by Holly Hunt. The custom nightstands are from Ironies which is available through Kneedler-Fauchere. Three-inch thick resin slabs were countersunk into the tops of the chests, creating an amber pool effect. The fronts are resin, distressed for a crackled linen look, with a charcoal gray finish. Interiors are Mindi wood.

photo_credit Jason Speth
Jason Speth
photo_credit Jason Speth
Jason Speth

But wait. Did someone mention golf?

photo_credit Jason Speth
Jason Speth

Floating stairs lead down to the bottom level – or you can take the elevator of polished mirrored stainless-steel at right of the foyer. In addition to connecting the house visually, the below-grade space was needed to fulfill the design program.

photo_credit Jason Speth
Jason Speth

“We like clients to give us a list of spaces they require,” says Marc. “Which in this case included an elevator, library, office, theater, gym, salon, golf simulation area and roof terrace – there didn’t appear at the outset a way to fit all of this on the property and still meet building height restrictions.” So, a complete subterranean level seemed a natural solution, along with doing portions of the house split-level – the library is down a few steps allowing the roof terrace to fit above it. The guest bedrooms are up a few steps, creating a more private space, and also giving those extra feet to the garage below. Three dimensionally, it’s a complicated design. When the clients saw our solution, adds Marc, “Their grasp of volume, juxtaposition, and axes was immediate.”

The downstairs courtyard area, lit by the skylight, includes seating and wine storage. The surrounding rooms include a full gym and weight room, a salon with massage table and full bath with steam shower, a golf simulator, and an 8-seat home theater, with carpeting from Decorative Carpets.

photo_credit Jason Speth
Jason Speth
photo_credit Jason Speth
Jason Speth
photo_credit Jason Speth
Jason Speth

This is a high-tech house. Not only does the home theater have state-of-the-art projection and sound, the car park features a turntable that identifies each car, rotating to a preset angle, enabling it to exit with ease.

photo_credit Jason Speth
Jason Speth
photo_credit Jason Speth
Jason Speth

Marc observes, “This project was ultra-custom - a new category - this one falls into that. When our clients are into it as much as we are, with such a deep visceral collaboration and communication, I think you feel it when you walk through the house. There was a lot of conversation articulating a design aspiration and then trying to solve it."

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersSub-Zero/Wolf
ManufacturersPoliform S.p.A.
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Mc100 concept marks Guatemala’s 100th McDonald’s restaurant and the brand’s ongoing evolution
3 Feb 2023 News
Mc100 concept marks Guatemala’s 100th McDonald’s restaurant and the brand’s ongoing evolution

Over the past 40 years,  the McDonald’s brand has become deeply ingrained into Guatemalan... More

LMN Architects complete $2 billion Seattle Convention Center expansion
3 Feb 2023 News
LMN Architects complete $2 billion Seattle Convention Center expansion

LMN Architects have completed the USD 2 billion statement expansion to the Seattle Convention Center... More

Custom façade by Greater Dog Architects floats like a feather
3 Feb 2023 News
Custom façade by Greater Dog Architects floats like a feather

In Shaoxing, China, the new é é é | BSH headquarters is a mixed-use complex con... More

Top 10 office modular sofas
1 Feb 2023 Specification
Top 10 office modular sofas

Modular sofas are typically defined by simple forms and for unrestricted configurability, allowing u... More

Top 10 picks from Maison et Objet
1 Feb 2023 News
Top 10 picks from Maison et Objet

January’s edition of the bi-annual Parisian trade fair Maison et Objet revealed that sustainab... More

Brixen Public Library unites historical buildings with new social spaces
1 Feb 2023 News
Brixen Public Library unites historical buildings with new social spaces

Treviso-based architecture studio Carlana Mezzalira Pentimalli has completed the Brixen Public Libra... More

25 Best Architecture Firms in Lisbon
1 Feb 2023 News
25 Best Architecture Firms in Lisbon

Sculpted volumes that play with natural light; simple white forms that respond to warm climates and... More

Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark
31 Jan 2023 News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark

The seaport town Esbjerg on the west coast of Denmark welcomes a new maritime centre designed by Osl... More